Srpske svinje će obezbediti Nemcima profit

11 months ago by in Priroda i društvo, Protivprirodno društvo

Dok se u Srbiji prodaje magla, mlati prazna slama i mladima pune glave velikim pričama o web marketingu, programiranju, startapima i IT preduzetništvu, Nemačka kompanija „Tenis“ planira da samo ove jeseni uzme 15.000 hektara naše zemlje, pa da u pet opština u Vojvodini napravi pet farmi svinja.
Ideja uprave kompanije „Tenis“ je da u sledećih nekoliko godina uzgoji 3 miliona svinja na ukupno 10 farmi u Srbiji. Što je oko 3 milijarde evra profita, na uloženih 300 miliona investicija.

Decenijama se u Srbiji radi na tome da se omalovaži svaka vrsta bavljenja poljoprivredom, pa danas mladi upisuju fakultete za menadžmente, komunikaciju, IT tehnologije, a njive nam zvrje prazne u korovu. Polovina mladih koji dođu sa tih njiva na kraju završe kao konobari u nekom beogradskom ili novosadskom kafiću, a najplodniju zemlju u Evropi prodaju za sitne pare onima koji bi da nešto rade na njoj.

Pri tom i ti što rade nešto na tim njivama, rade to levom rukom, čekaju da im država da pare, gorivo, seme, subvencije, izađu pet puta na njivu, ako rodi – rodilo je, ako je suša, jebi ga. Valjda nemamo vode i reka dovoljno da navodnjavamo tu najplodniju zemlju u Evropi.
Tehnologija zastarela, uzgoj, prerada, takođe.
Uvozimo, meso, voće, povrće, a mladima punimo glavu o IT preduzetništvu, kao to će da nas spase.
I to sve pored tako plodne zemlje koja bez preterivanja može da snabdeva čitavu Evropu organski uzgojenom hranom.

Od kako sam se preselio ovde na selo pre tri meseca, vidim samo prilike i mogućnosti, daleko od gradske selendre, splavova, kafanske apatije mladih, te prodavaca magle, pokondirenih tikvi koje su zaboravile da su Srbiju od Turaka oslobodili svinjari i trgovci  svinjama, a da je moderna srpska država stasala i živela na svinjarstvu skoro čitav jedan vek.

I umesto da to danas budu najviđeniji ljudi, da su te porodice sačuvale svoje tradicije, da danas oni ulažu naše znanje o uzgoju svinja u zemlje u svetu, mi poljoprivrednike posmatramo sa visine, ustupamo našu zemlju kompaniji koja je kvalitativno za nekoliko stepenika niže od našeg Matijevića kojim smo ispirali usta pre nekoliko nedelja.
O kvalitetu nemačkog mesa pišem iz ličnog iskustva, pomenuo sam sto puta do sad, da sam dugo živeo u Nemačkoj, i mogu samo da kažem da je Matijević za njih, ne kvalitet, nego najbolji domaći pršut u odnosu  na parizer . . ili zidarsku dugmetaru.

I ne treba nama 300 miliona evra Tenisa, samo u 4 godine za ova tri izborna kruga smo trećinu tog novca potrošili na kampanje stranaka i održavanje izbora, a o zaduživanju koje se meri milijardama evra koji ide u stare dugove i javnu potrošnju da i ne govorim.
Nama samo treba da  vratimo dostojanstvo onome na čemu smo izgradili svoju slobodnu državu.

Inače, kad sam već pomenuo Matijevića, moram da vam priznam da od kad je aktuelna ova priča o Tenisu, potpuno drugim očima gledam celu aferu od pre nekoliko nedelja.
Sada mi priča o konkurenciji ima rezona, iako je cela priča i dalje mutna da mutnija ne može biti.

I sve je onako kako govorim da će biti, Srbija kao zemlje Latinske Amerike sredinom prošlog veka i njihova borba sa Fruit Company-ijem, a naša će biti sa lešinarskim poljoprivrednim kompanijama, pa domaće korumpirane izdajničke vlade, bedni i bezvredni životi ljudi u prirodno prebogatim zemljama, pa onda valjda dođu i revolucije, diktature . .

I evo, baš ovih dana u Zrenjaninu (Perlez u kojem živim pripada gradu Zrenjaninu) ima veliku konferenciju o internet preduzetništvu, a njiva s leve strane mog imanja u korovu, kao i njiva koja je sa zadnje strane mog imanja. Prekoputa ciglana koja godinama ne radi i jarak u kojem odavno rastu divlji jablani.
Ja skupljam pare da ih kupim obe, makar bacao ječam za svinje mog prijatelja na njih dogodine.

Na kraju šta da vam kažem, Novi Zeland ima ovce, vunu, Englezi imaju onu svoju travu i demokratiju, Francuzi republiku i vina. Švajcarci banke, Italijani pastu, Nemci automobile, Česi porcelan, Kinezi vatromet, a mi Srbi, mi imamo svinje.

Vekovima se bavimo svinjarstvom, što bi rekli Englezi – that is what we do.
Ne postoji nikakvo web preduzetništvo koje može da spasi narod koji se tako lako odriče svog prirodnog bogatstva i tradicije na kojoj je osvojio slobodu i izgradio državu.

Ne dozvolimo prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.
Vratimo mlade na selo!
Iskoristimo moderne tehnologije, internet i napredak nauke, ne da prodajemo maglu, nego da napravimo od Srbije najvećeg proizvođača organske hrane na svetu.

.

Lasno je tuđim penisom gloginje mlatiti