Zakoljimo Ivana Ivanovića zbog vica

2 years ago by in Protivprirodno društvo

U kultnom filmu “Žitije Brajanovo” družine Montija Pajtona, postoji scena kada majka (koja je inače Jevrejka) priznaje svom sinu Brajanu da je njegov otac rimski vojnik, centurion. Brajan na te reči burno reaguje pitanjem “Silovali su te!?”, a majka odgovara “pa možda malo u početku” i onda nastavlja sa pričom kako joj je on obećavao svašta, velik grad, svilu i tako dalje.

Ako preskočimo više nivoa i više različitih poruka koju šalje ova scena, na primer, aluziju na to da je pravi otac Isusa Hrista bio neki rimski vojnik, a ne Bog lično, te da je Devica Marija bila zapravo kurva, a ne devica, dolazimo do banalnijeg dela skeča u kojem je predstavljeno da je Brajanova majka u početku bila silovana, ali onda je tokom silovanja počelo da joj prija to jebanje sa rimskim vojnikom. Pa se čak i zaljubila.
Jezivo zar ne?

Tolerantni, nemojte mene raščerečiti zbog ovog teksta, što bi reko Englez “Don šut d mesindžer”samo vam tumačim scenu iz jednog od najkultnijh filmova ikad snimljenih. Pajtonovci su bogovi humora upravo zbog te sposobnosti da jednom scenom pošalju pet poruka na pet nivoa, od kojih su neke sarkastične do banalnosti, a neke jasne, precizne kritike ljudske prirode i društva u kojem živimo.

Ekipa Montija Pajtona je zbog filma Žitije Brajanovo prošla sito i rešeto, film je zabranjivan, prekrajan, izazivao gomilu polemika, mnogo scena je izbačeno, a cenzura i zabrane važe i dan danas u pojedinim zemljama.
Pa opet uprkos svemu, Žitije Brajanovo po Montiju Pajtonu je jedno od najkvalitetnijih kritika civilizacije i čovečanstva koje je ikad ugledalo svetlost dana.

Daleko od toga da je onaj nesrećni vic Ivana Ivanovića u rangu sa skečom Montija Pajtona, ali je princip osude i progona od strane “tolerantnih” isti.
Pri tom, ne samo da se Ivan Ivanović izvinio ljudima koji su se osetili povređeni njegovim vicem, nego je on osvedočeni borac za pomirenje naroda na Balkanu.
Na primer pre nekoliko godina, čovek je kulturno, više nego profesionalno u svojoj emisiji ugostio Stijepana Mesića, čoveka koji je izjavio “Moj zadatak je završen, Jugoslavija više ne postoji”- Preživeo je Ivanović zbog te emisijie progon ovdašnje radikalne javnosti da mu mesecima nije bilo dobro.
Gost u emisiji Veće sa Ivanom Ivanovićem je bio i Dino Merlin, koji ima još negativnijiu nacionalističku reputaciju na Balkanu od Mesića.
Mislim na reputaciju koja sa sobom nosi pre svega mržnju prema Srbima.
Takođe u gostima su mu bili zajedno Vlade Divac i Dino Rađa, koji su na najbolji način promovisali prijateljstvo između pripadnika dva naroda na Balkanu.
Prema svim gostima Ivan je bio pristojan, predusretljiv, emisija mu je uz Stankovićevu Nedeljom u 2 na HRT-u praktično nešto najbolje što postoji na ovim prostorima tog tipa.

Već su "Tolerantni" zaboravili kroz šta je Ivan prolazio zbog Mesića u emisiji

Već su “Tolerantni” zaboravili kroz šta je Ivan prolazio zbog Mesića u emisiji.

 

Hajku na Ivana Ivanovića zbog nesretnog vica vode ili radikalni nacionalisti u Bosni i Hrvatskoj ili mentoli i profesionalni borci za ljudska prava, koji su zarad lične promocije zanemarlili sve ono što je Ivan godinama aktivno radio na pomirenju naroda na Balkanu.
Mogao bih to čak strpati u ponovoljeni trend satanizacije Srbije zbog idiotizama koje izjavljuje na žalost ponovo slobodni, Šešelj, ali neću.

Niko zbog tog vica nije krenuo da siluje ili da čini neki zločin, čak i žrtve tih zločina verovatno nisu primetile ni vic, ni konotaciju koja mu se imputira od strane profesionalnih boraca za razna prava. Ali je zato kampanja protiv Ivanovića učinila da se ponovo po čitavom Balkanu raspiruje mržnja i netrpeljivost, da se preti klanjem i silovanjem.
Ne znam da li je to apsurdno ili na Balkanu potpuno očekivano?

Što se mene tiče, vi koji ste skočili da vadite oči Ivanoviću zbog vica ste najveći problem ovde na Balkanu, vi i radikali poput Šešelja ili Tompsona, razne vehabije i profesionalni borci za ljudska prava.
Ovo poluostrvo bi bilo mnogo srećnije kad bi vas sve zajedno hospitalizovali pa tamo u parkiću institucije, pretite jedni drugima, svađajte se i merite ko je, šta, gde i kako rekao.
Ma kako verovali da ste potpuno drugačiji, vaša suština i konačni rezultat je isti – uvek i samo nasilje.

 

Patuljak i ljudine

Patuljak i ljudine

 

Još niste naučili da su tolerancija i empatija stvar vaspitanja, a ne progona.
Ivan to razume, zato se i izvinio.

 

Zakoljimo i Pajtonovce o istom trošku kao i Ivanovića.
Mislim, kad smo već tu, kod tolerancije.

.

Lasno je tuđim penisom gloginje mlatiti