Beogradske elektrane kao Peti jahač apokalipse

2 years ago by in Protivprirodno društvo

Gandi je jednom rekao:
“Zemlja u sebi ima dovoljno života da namiri potrebu svakog čoveka na planeti, ali je nema dovoljno da namiri i svačiju pohlepu”

Tetka moja Milica, koja inače živi u Trstu, ove dane provodi u Beogradu, i danas, onako kako to sve dobre tetke rade, pozvala me je telefonom da pita treba mi li nešto. Meni uvek treba nešto, pa smo priču razvukli u skoro sat vremena.

Na samom kraju razgovora, setila se onako razočarano u Srbiju da mi ispriča kako je njenoj prijateljici beogradski Infostan (koji radi objedinjenu naplatu svih računa beogradskim komunalnim preduzećima) blokirao isplatu penzije, i krenuo sa prinudnom naplatom duga koji ona ima prema tom javnom komunalnom preduzeću.

Napisah to na svom Fejsbuku gde se razvila poprilično zanimljiva rasprava.
Pravnici, levičari, desničari, mladi i stariji su polemisali o toj temi.
Saznao sam da je takva vrsta blokade računa praksa većine javnih komunalnih preduzeća u Srbiji, te da su na udaru i penzioneri i oni koji primaju plate preko računa, oni koji imaju imovinu i automobile registrovane na svoje ime.
I što je najstrašnije od svega, sudeći prema Zakonu, Infostan i svi ti društveni paraziti imaju pravo da to rade.

Zamislite, državna nesposobna kompanija, kojom upravljaju partijske lopuže, koja je puna izmišljenih radnih mesta za partijske aktiviste, bez pitanja može na ime duga, panzioneru kojem je ta država već smanjila penziju za 10%, a smanjiće za još 10% do kraja maja, da uzme 2/3 penzije.
Pazite, kad neko ima penziju 14.800 dinara, kao što je slučaj sa prijateljicom moje tetke, Infostan uzima 10.000 dinara mesečno. Ona ostaje da sa 4.800 dinara mesečno namiruje struju, telefon (mada koji će joj telefon), plaća TV pretplatu, plaća participacije za lekove, preglede kod lekara, jede i uopšte živi.

Znamo sve, zakon je zakon.
Al zaboravljamo da je u Trećem rajhu bilo potpuno zakonito smeštati i ubijati ljude koji nisu arijevci u koncentracionim logorima. U Južnoafričkoj republici je do početka devedsetih godina prošlog veka zakonom je rasizam i diskriminacije po tom osnovu bila legalna.
Čuj mene po zakonu, rasizam je bio Ustavom zagrantovan.

Da ne razlažem u sitna crevca ostale javne septičke jame, dovoljno je reći da za stan od 85m2 u Beogradu, račun Infostana mesečno izlazi 13.000 dinara, bilo da je zima, bilo da je leto, vi plaćate istu cenu, prema kvadratu stana. Od toga, cena grejanja koju plaćate Beogradskim elektranama je 120 dinara po metru kvadratom, znači mesečno 10.200 dinara samo za grejanje.

Dakle, imate paušalnu cenu za grejanje, a ovo govno od preduzeća celu pljačku bazira na pričama o skupom gasu koji se koristi za grejanje. To vam je 85 evra mesečno, puta leto, zima,  na godišnjem nivou – 1020 evra.
Sve to bez mogućnosti da sami odredite koliko želite da se grejete i tople vode da imate, jer ta opcija kod Beogradskih elektrana ne postoji.

Da bismo razumeli kretenizam Beogradskih elektrana, valja reći da moji roditelji u Minhenu za nešto manji stan, na godišnjem nivou grejanje plate oko 400 evra. Pri tom Minhen se nalazi na planini, u kotlini ispod Alpskog venca. Zimi temperature bez problema dostižu i minus 35, a ledenih meseci je bar za dva više nego kod nas.
O standardu, visini plata, penzija i socijalnih pomoći u Nemačkoj da i ne govorimo. O tome da Nemačka isto kao i Srbija svoj gas uvozi, takođe.
O tome da moji roditelji mogu čitavu zimu određivati da li će im u stanu biti 30, 20 ili 5 stepeni i da će prema tome platiti cenu utrošenog grejanja, isto ne vredi govoriti. Da Minhenske toplane nisu gubitaši i da u njima radi normalan broj ljudi, zaposlenih prema potrebi posla, a ne partijskim zaslugama, takođe.

Da se nemačkim gasom ne bavi bahata bitanga poput Bajatovića, a Minhenom neko pošteniji i normalniji od Mališe i Đilasa, opet ne vredi govoriti.

Na kraju, neko će pitati, a šta sa onima koji plaćaju grejanje? Jesu li oni budale?
Odgovor je jednostavan, jesu, oni su budale, ali budale su i ovi što ne plaćaju i oni što pričaju o tome i vi i ja, svi smo budale.

Ne zato što plaćamo ili ne plaćamo, nego zato što ne pitamo, šta plaćamo, kome, kako, po kojoj ceni. Ne pitamo ko je uništio te firme i gde je taj novac? Ne pitamo ko upravlja tim firmama i da li je glavna strategija razvoja Infostana sahranjivanje penzionera ili postoji i neka biznis ideja za unapređenje rada i pojefitnjenje usluga.

Pravo je pitanje kako nam ne pada na pamet da pohvatamo te bitange koji ne samo da se bogate na račun sve veće bede, nego bahatošću i nepravdom guraju ovo društvo dublje u bedu, anarhiju i beznađe.

Dakle istina je ovakva, rasipnici i raspikuće, bahati, nesposobni, nekompetnetni lopovi koji besramno arče i jašu javna dobra svih nas, smanjuju penzije najstarijim i najnemoćnijim ljudima u našem društvu.
Smanjuju penzije onima koji su decenijama uplaćivali svoje novce za penzionerske dane, a zatim im po astronomskim cenama kroz kompanije koje su u vlasništvu svih nas, preprodaju grejanje, osnovnu životnu potrebu.
A to grejanje stiže od gasa koji oni od našeg novca kupuju po ceni najvećoj u Evropi u koju se ugradilo ko zna koliko korumpiranih politčara i biznismena.
I tu poziciju imaju, ne zato što su sposobni, nego zato što su podobni.
I sve to po zakonu.

Nije problem u mučenim, gladnim penzionerima i ljudima koji ne mogu deci kiflu za školu svakog jutra da ostave na stolu, problem je u svakoj barabi koja siluje ovu državu sa funkcije, bilo da donosi zakon u parlamentu, bilo da potpisuje račun javnog preduzeća.

Eto, ne znam jesam li vam rekao, u Trećem rajhu je bilo po zakonu zatvoriti ljude u ogromnu zajedničku kupaonicu i umesto vode im pustiti bojni otrov Cikon B.

Sve dok 1945. godine u Berlin nisu zajednički umarširali Rusi, Ameri i ostali saveznici i po zakonu pravde sve te koji su doneli i sprovodili zakone Trećeg rajha obesili.

Sve bi bilo mnogo lakše kad biste u Beogradu, ako već ne možete da plaćate puno cenu grejanj, mogli da ga smanjiti sa bahatih 12 stepeni na 7, 8 i tako na godišnjem nivou spustili cenu za 300, 400, evra . . al ne može

Sve bi bilo mnogo lakše kad biste u Beogradu, ako već ne možete da plaćate puno cenu grejanja, isto mogli smanjiti sa bahatih 12 na 7, 8 stepeni Celzijusa i tako na godišnjem nivou smanjiti svoj račun za 300, 400, evra . . al ne može.

 

Stigao je 21. vek, vreme je da ovi ljudi ovde razumeju da je država tu pre svega zbog nas, a ne mi zbog nje.

Lasno je tuđim penisom gloginje mlatiti